Na naszym forum polecane są BARUM, ale jeżeli chcesz tańszą, co nie znaczy gorszą opcję, to czeskie BRISK tez ponoć dają radę.
NP. hurtownia HART pakuje świece BRISK w swoje opakowania.
drobna nieścisłość. Nie BARUM lecz BERU o symbolu GN 855 do ASV.
Na 165 kkm w swojej O I wymieniłem dwie świece. Fabryczne były Beru i takie wymieniłem. Wymieniamy uszkodzoną świecę. Chyba, że wszystkie mają troszkę przebiegu 75 - 100 kkm (ze strony Beru o okresie sprawdzenia świec) i nie chcemy wymieniać na raty to można wymienić wszystkie po ich sprawdzeniu (najlepiej testerem) strazakp, w szukajce znajdziesz wiele w tym temacie
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Tak się zastanawiam co to są za swiece żarowe na allegro te typu beru, bosch itp skoro ich cena w hurtowniach dla bosch to około 50zł a dla beru jeszcze wyższa dla jednej sztuki. Jak by cena była koło 40zł to ok ale mniej niż 20zł ?
Ceny na allegro to: Beru 28,50zł Brisk 26,50zł Bosch ok 36zł.
Brisk w jednym ze sklepów w gdańsku kosztują 38zł
Ceny na allegro części zawsze są trochę niższe niż w sklepach stacjonarnych więc chyba nie ma co się dziwić.
[ Dodano: Wto 18 Wrz, 12 21:49 ]
W jaki sposób (bez urządzeń,mierników) sprawdzić w aucie czy świece żarowe są dobre?
strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
Kupujesz żarówkę, podpinasz do niej 2 kabelki.. i jeden kabelek przykładasz do plusa od akumulatora, drugi natomiast do świecy.. jeśli żarówka się zapali no to świeca jest ok, i tak po kolei ..
W jaki sposób (bez urządzeń,mierników) sprawdzić w aucie czy świece żarowe są dobre?
Najłatwiej wykręcić, podpiąć pod aku i zobaczyć jak grzeje. W TDI z wykręcaniem nie ma problemów. Samo podpięcie żarówki czy miernika nie zawsze daje nam wiarygodne wyniki.
poza tym że można upierdolić świecę to nie ma żadnych problemów
Nie ma co przesadzać w TDI-kach VW nie jest to jakimś ogromnym problemem. Pewno zdarza się ale nie ma co panikować. Są inne motory ( np. wybrane silniki Mercedesa) w których odkręcenie świecy bez ukręcenia ma takie samo prawdopodobieństwo jak Lotto.
Komentarz